Uutiset facebook

<< <  Sivu 2 / 6  > >>

Sep 17, 2015

AB Solo vatsalaite.

Ab Solo vaikuttaa tehokkaasti koko kehon lihaksiin, erityisesti keskikehon core- ja vatsalihaksiin. Toimii myös aerobisena harjoitteena joka kehittää silmän ja kehon yhteismotoriikkaa. Harjoittelu on elämyksellisen hauskaa tällä uudella toiminnallisella corepelillä. Säädettävissä eri pituisille harjoittelijoille. Palloa heitetään maaliin ja se palautuu kourussa.

Sep 11, 2014

Salin myymälä ja vastaanotto on avoinna ma- to 13:00- 19:00.

Perjantaisin salin myymälä ja vastaanotto on kiinni!

Avainkortilla normaalisti joka päivä 05:00- 23:30

 

SenioriliikuntaKuntosaliharjoittelusta ikäihmisille monenlaista hyötyä.

Tutkimusten mukaan kuntosaliharjoittelu sopii myös ikääntyville ihmisille erittäin hyvin.


Lihastreeniä kuntosalilla

Lihasharjoittelu ehkäisee ikään liittyvää lihaskudoksen katoamista ja lihasten jäykistymistä ja kehittää ketteryyttä ja liikkeenhallintaa. Hyvä lihaskunto ja koordinaatio pienentävät kaatumisriskiä.

Senioriliikkujien määrän kasvu on huomioitu kuntovälineiden kehittelyssä. Ikääntyville tarkoitettujen laitteiden penkit ovat tavallista leveämpiä, kahvat ja käsinojat helpottavat paikoilleen asettumista, ja säätöjä voi muuttaa istuen ja keventää kuormitusta vaikka kesken liikkeen. Laitteet ohjaavat käyttäjäänsä niin, että liikkeitä ei oikeastaan voi tehdä ”väärin”, sillä kuvat osoittavat, miten laitteeseen pitää asettua, miten pitää toimia ja missä lihasryhmissä harjoituksen pitäisi tuntua. Joillain saleilla on ohjaaja iäkkäitä kuntoilijoita varten.

Kuntosaliharjoittelu kannattaa aloittaa rauhallisesti yhdellä viikkokerralla ja lisätä käyntejä suositusten mukaiseen kahteen viikossa.

- Lihakset herätellään uudentyyppiseen rasitukseen pehmeästi, etteivät ne kipeydy. Sinänsä vaaraton jälkikipu voi pelästyttää ja lopettaa tottumattoman kuntoilijan harrastuksen alkuunsa.
Tottumuksen kasvaessa salilla tehdään 6–10 selän, vatsan, käsien ja jalkojen isojen lihasten liikettä. Samaa liikettä toistetaan 7–8 kertaa. Aluksi välineet kierretään kertaalleen läpi, myöhemmin voidaan tehdä useampia sarjoja.

- Ylä- ja alavartalon lihasten vuoropuhelulle kannattaa varata aikaa. Kuntosalilla ei saa olla kiire, ja varsinkin aloittelijan täytyy pitää taukoja ja kuunnella elimistöään.

Lihasten harjoituksen ohjenuorana voi pitää rasitusta, joka on selvästi suurempi kuin päivittäisten askareiden tuottama rasitus.


Joskus reippailu kannattaa jättää väliin

Kun liikunnan kuormitus lisääntyy, kiusaksi voi ilmaantua lihaskipuja ja vammoja. Rasittava liikunta vaatii kunnollisen alkulämmittelyn ja loppuverryttelyn. Venyttelyyn riittää 2–4 liikettä, kunhan ne kohdistetaan oikein ja tehdään huolellisesti ja riittävän pitkinä.

- Etureidet ja lonkat ovat tärkeitä ikääntyvälle, samoin pohkeet ja nilkat, koska jäykkyys lisääntyy iän myötä. Rintalihakset pitäisi venytellä välillä silloinkin, kun niitä ei ole harjoittanut, sillä rintakehä pyrkii muuttumaan kumaraksi.

Liikunta kannattaa aina jättää väliin kuumetaudin ja flunssan aikana. Rytmihäiriön ja sydänlihastulehduksen vaara on silloin todellinen. Pääsääntöisesti liikkumaan ei koskaan kannata lähteä huonossa kunnossa eikä vastentahtoisesti:

- Kuntosaliharjoittelun pitäisi tuntua enemmän huvilta kuin vaivalloiselta velvollisuudelta.


Säännöllinen kävely ja kuntosaliharjoittelu

  • tehostavat perusaineenvaihduntaa
  • pienentävät kehon rasvakudosta ja kasvattavat lihaskudosta>
  • parantavat kudosten kykyä käyttää sokeria
  • laskevat verenpainetta
  • pienentävät kokonaiskolesterolin määrää ja lisäävät hyvän HDL-kolesterolin määrää
Turvallisesti liikkeelle

  • Jos liikunnan harrastamisessa on ollut pitkä tauko, harjoittele alkuun kevyesti ja lyhyinä jaksoina.
  • Jos et ole varma terveydentilastasi, mene ensin lääkärintarkastukseen.
  • Aloita liikkuminen aina rauhallisesti verrytellen ja hidasta tahtia myös loppua kohden.
  • Vältä lajeja, joissa loukkaantuu helposti.
  • Tee päivittäin muutamia kotivoimistelu- tai venyttelyliikkeitä, jotta nivelten toiminta pysyy hyvänä ja lihakset joustavina.
© 2010 Oulun Kunnonpaikka